Přeskočit na obsah
e13a85e9e006c2e2acb77d37e1781813

Kynuté knedlíky krok za krokem

Když se peče a voní v kuchyni droždí, je to malá oslava. Tento návod vás provede přípravou klasických kynutých knedlíků tak, aby byly nadýchané, vláčné a spolehlivě se povedly i bez zkušeností.

Suroviny

Na základní dávku počítejte s ingrediencemi na šest až osm knedlíků. Níže je uveden poměr, který používám doma a který funguje konzistentně.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka (vlažné)
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 7 g sušeného droždí nebo 20 g čerstvého
  • špetka soli

Pro plněné varianty připravte povidla, třešně nebo tvaroh. Pokud používáte sušené droždí, nejdřív ho můžete krátce aktivovat ve vlažném mléce s cukrem, u čerstvého postačí droždí rozdrobité rovnou do mouky.

Postup

Celý proces se skládá ze dvou hlavních částí: příprava těsta a kynutí, tvarování a vaření. Dodržení správných teplot a časů rozhoduje o výsledku více než rychlé míchání.

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru. Nechte 5–10 minut, dokud nezačne pěnit.
  2. Mouku prosejte do mísy, promíchejte se solí, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a aktivované droždí.
  3. Vypracujte hladké těsto asi 8–10 minut ručně nebo 5 minut v robotu. Těsto má být měkké a mírně lepkavé.
  4. Přikryjte mísu utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 60–90 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  5. Těsto rozdělte na kousky, vytvarujte knedlíky, případně vložte náplň. Nechte je ještě 15–20 minut kynout na plechu.
  6. Vařte je ve vroucí osolené vodě, cca 8–10 minut po vhození, nebo připravte na páře po 12–15 minutách.

Po uvaření je ihned přesuňte na talíř a podávejte s máslem a cukrem, nebo s oblíbenou náplní. Nechte chvilku vychladnout, ale ne úplně – knedlíky chutnají nejlépe teplé.

Tipy a variace

Malé triky z praxe často rozhodnou o tom, zda knedlíky budou těžké nebo nadýchané. Nepřidávejte do těsta příliš mouky při zpracování a respektujte časy kynutí.

Metoda Čas / Poznámka
Vaření 8–10 min, pevnější povrch
Pára 12–15 min, jemnější a vláčnější

Moje zkušenost: když peču pro rodinu, dělám poloviční dávku na první pokus, abych mohla rychle upravit množství cukru nebo délku kynutí podle reakce těsta. Tak se předejde zbytečným chybám a každý víkend voní doma sladké knedlíky.

Příprava trvá sice trochu času, ale výsledek stojí za to. Je to jídlo, které zahřeje, potěší rodinu a snadno se přizpůsobí sladkým i slaným chutím.