Přeskočit na obsah
f82163ca67a7231ca1f4b179a405b5e9

Lehký borůvkový koláč z drobenkou

Vzdušný a šťavnatý dezert, který nezatíží chuťové smysly ani po vydatném obědě. Tenhle recept kombinuje jemné těsto s křupavou drobenkou a skončí vždycky rychleji, než stihnete umýt misku.

Ingredience

Na korpus použijte jednoduché suroviny, které většina domácností má po ruce. Níže najdete seznam, který stačí upravit podle počtu hostů nebo velikosti formy.

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 120 ml rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 150 ml mléka nebo kefíru
  • 250–300 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • Drobenka: 80 g másla, 100 g hladké mouky, 70 g cukru

Postup

Lehký borůvkový koláč z drobenkou. Postup

Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu o průměru zhruba 24 cm. Mouku prosejte s práškem do pečiva, mírně ji osolte pro lepší chuť a dejte stranou.

V jiné misce vyšlehejte vejce s cukrem do světlého krému, přidejte olej a mléko. Postupně vmíchejte suché suroviny, až vznikne hladké těsto bez hrudek.

Do těsta opatrně zapracujte borůvky, pokud jsou mražené, nechte je rozmrazit a přebytečnou tekutinu slijte. Těsto rovnoměrně rozprostřete ve formě a posypte drobenkou připravenou smícháním vychladlého másla, mouky a cukru.

Pečte 35–45 minut, podle toho jak vlhký chcete koláč mít; špejlí zkontrolujte střídmost během posledních deseti minut. Po vyjmutí nechte chvíli vychladnout, drobenka zůstane křupavá a borůvky vytvoří příjemně šťavnatý střed.

Tipy a variace

Lehký borůvkový koláč z drobenkou. Tipy a variace

Do drobenky lze přidat lžíci mletých ořechů nebo špetku skořice pro výraznější aroma. Kdo preferuje méně sladké, sníží množství cukru v těstě a ponechá drobenku jako jediný zdroj křupavé sladkosti.

Osobně mám rád tento koláč teplý, podávaný s řeckým jogurtem místo smetany — zjemní chuť borůvek a nepřidá zbytečné kilo. Zbylé porce skladujte přikryté v chladnu, den dva zůstanou čerstvé.

Je to jednoduchý recept, který se často osvědčí i pro nečekané návštěvy. Křupavá drobenka a šťavnaté bobule tvoří kombinační duet, který potěší celou rodinu při jakékoliv příležitosti.